Har du prøvd detox?

Hva er detox?

Begrepet «detox» er egentlig et medisinsk begrep (1). Avgiftning eller avrusing er i helseverden en metode som brukes innen rusavhengighet. Dette begrepet har blitt tatt videre i bruk i den vanlige verden, der ulike produsenter lover å rense kroppen for avfall- og giftstoffer som visstnok «hoper» seg opp i kroppen. Gift- og avfallsstoffer finnes i kroppen ja, dette får vi i oss hver dag. Noen blir raskt skylt ut mens andre kan være i kroppen i mange år.

De ulike kurene kan være juice detox, andre type detox-dietter, tarmskylling, vanntynning og lignende. Det fleste kurene sier de skal «rense kroppen». Hva legger de i det begrepet? Kroppen vår klarer godt å rense kroppen for avfallsstoffer selv. Dette sørger flere organer for, deriblant lunger, tarmer og nyrer. Leveren er det viktigste organet i behandling av næringsstoffer, også avfall- og giftstoffer (2). Den fungerer som en rensestasjon der giftstoffene omgjøres og forsvinner ut av kroppen med urinen eller skilles ut med gallen og videre i avføringen.

Hva sier forskning?

Det er gjort flere studier på om ulike typer detox har noen effekt. Blant annet konkluderte Klein og Kiat, i en systematisk gjennomgang av flere studier i 2014, at det ikke fantes noen klare bevis for at bruk av detox dietter hadde effekt på vektnedgang og avgiftning av stoffer i kroppen (3). Derimot mente de at helsepersonell burde advare pasienter mot å bruke slike metoder på grunn av dyre preparater som ikke holder det de lover og mulig helserisiko. Obert J, Pearlman, Obert L og Chapin tok for seg, i en annen systematisk gjennomgang i 2017, ulike typer metoder for vektnedgang, deriblant juice detox og detox-dietter (4). De så at deltakerne oppnådde en liten vektnedgang, men at dette hadde sammenheng med mindre energiinntak under dietten. Vekten gikk tilbake til normalt når de begynte å spise igjen og metoden var avsluttet.

Effekt?

Mulig effekt er at en går ned noen kilo. Det har, som tidligere nevnt, mest sannsynlig sammenheng med at man inntok mindre mat i løpet av perioden og energiinntaket ble redusert – dette kan da føre til vektnedgang. Disse kiloene kommer mest sannsynlig tilbake når man spiser som normalt igjen. En annen sannsynlighet er at man inntok en sunnere matvaretype under kuren, noe som kan føre til at man følte seg bedre og fikk mer energi. Dette har ikke noe med detox og gjøre, men at man endret kostholdet og gjerne eliminerte ulike mindre sunne matvarer under kuren.

Bruk heller pengene og lag deg en juice og hiv oppi grønnsaker du gjerne ikke spiser så ofte av. Kanskje du ikke liker smaken og kan kamuflere den sammen med annen frukt og grønnsaker? Frukt og grønnsaker inneholder masse antioksidanter som er med på å nøytralisere frie radikaler vi får i oss hver dag. Men bruk den som et tillegg og ikke erstatt et variert og sunt kosthold der en får i seg alle næringsstoffene man trenger i løpet av en dag.

 

Kilder:

  1. https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/detox
  2. Mahan, Escott-Stump. Krause`s Food & Nutrition Therapy. edition. Saunders
  3. Klein A.V. & Kiat H. (2014) Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. J Hum Nutr Diet. doi: 10.1111/jhn.12286
  4. Obert J, Pearlman M, Obert L, Chain S. (2017). Popular Weight Loss Strategise: a Review of Four Weight Loss Techniques. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29124370