Helårskroppen. Eller kanskje helårskosthold?

De fleste har vel hørt om begrepet «helårskroppen» innen fysisk aktivitet, der en fokuserer på å være aktiv gjennom hele året, uten skippertak. Kan vi overføre dette til kosthold også? Hva med «helårskosthold»? Det er det man inntar over uker, måneder og år som danner grunnlaget for livet ditt og din generelle helse.

En av metodene for å bevare et stabilt sunt og næringsrikt kosthold gjennom hele året er å planlegge dagen og uken. Her er noen tips som kan gjøre det enklere å gjennomføre dette.

Små grep:

  • Frokost: Er du ikke så glad i frokost? Hva med en smoothie? Her er mulighetene mange, frukt, yoghurt, gjerne havregryn. Har du dårlig tid? Hva med å prøve kjøleskapsgrøt, der du lager grøten kvelden i forveien? Strø på bær eller müsli og frokosten er klar.
  • Lunsjen nærmer seg og blodsukkeret synker. Istedenfor å kjøpe mat som gir rask og kortvarig energi, hva om du lager matpakke? Grove skiver med godt pålegg? Sjansen blir da mindre for at en kjøper noe som kanskje ikke er like næringsrikt og som gir deg varig energi utover dagen. Hva med gårsdagens middagsrester? Ta også med oppskjært frukt og grønnsaker; eple, banan, gulerøtter. Eller en liten neve med nøtter. Det utgjør en fin snacks om magen begynner å rumle på slutten av dagen.
  • Middag: Er du veldig sulten når du kommer hjem, kan du også ta deg en «ventesnacks» mens du lager middag. Her gjelder det samme som til lunsj; kutt opp frukt og grønt. Ved å planlegge middager for hele uken, slipper du å handle hver dag og kanskje gå i fella ved å kjøpe noe som ikke er like næringsrikt. Sparer både tid og penger! En slipper i tillegg å gruble hver dag på hva en skal spise til middag.
  • Kvelds: Er du ofte fysen på godis på kvelden? Det kan bare være at du er sulten! Prøv å spis et par knekkebrød og kjenn etterpå om du virkelig trenger den sjokoladen? Kanskje den kan vente til dagen etterpå? Og til dagen etter der? Det går også an å spise litt sunnere kveldskos, for eksempel bær, frukt og mager kesam eller yoghurt.

Ikke for streng!

Har du virkelig lyst på den sjokoladen, det glasset med vin eller øl, den burgeren osv. den dagen, så unn deg det. Så lenge en klarer å holde det til en gang i blant. Om man er for streng med seg selv, er risikoen for å «sprekke» større likevel. Ditt forhold til mat kan da gjerne bli noe negativt istedenfor positivt. Mat er jo godt! Det finnes ingen nei eller ja-matvarer, nøkkelen ligger i å kjenne etter kroppens behov og tenke rasjonelt. Og selvfølgelig opprettholde balansen mellom energiinntak og energiforbruk.

Ha «forbudte» matvarer i hus, øv deg på å la de ligge. Om jeg sier: ikke tenk på fargen rød, hva tenker du på da? Sannsynligvis fargen rød. Kan det overføres til mat også? Det gjør noe med det mentale at du har ting tilgjengelig, kanskje litt av behovet blir stilt allerede da? Når du ikke har det tilgjengelig tenker du på det hele uken og faren for «fråtsing» i helgen er større. Trenger du den sjokoladen i dag eller kan det vente til i morgen? Om du absolutt må, hva om du bare tar en bit, stilner det søtsuget? Et halvt glass vin istedenfor et helt?

Om du bestemte deg for den sjokoladen – ikke straff deg selv, tenk heller positivt på det! Unngå en «alt eller ingenting»-tankegang og fokuser heller på å opprettholde et sunt kosthold resten av dagen.

På denne måte kan en enklere prøve å opprettholde et helårskosthold, med fokus på de generelle kostholdsråd og litt av alt og skeie ut av og til.